Neformalna izobraževanja – zakaj se jih udeleževati

Če bi znali bolje, bi bolje tudi bilo. A ste kjer ste in le znanje vas bo popeljalo naprej ali višje, kamor vam je ljubše. Sposobni nedvomno ste, a to ni dovolj. Znanje in usposobljenost sta tista, ki lahko vaše sposobnosti realizirata. Marsikaj danes izveste na spletu, prebirate članke, bloge, a bolj v smislu usmeritve, kje iskati nadaljnje informacije. Znanje, ki vam bo omogočilo napredek na sistemskem nivoju pa večinoma pridobite le z udeležbo na izobraževanjih.

Večinoma gre pri tako imenovanih neformalnih izobraževanjih za »mehke veščine«. Kako početi nekaj, kako uporabljati orodja, zakone, kako izvajati in smiselno aplicirati neka znanja, tudi formalna. In kaj točno je tu mehkega? Spoznate predvsem kako se nekaj dela in kje boste lahko to uporabili. Veste recimo, da za izvajanje določenih opravil potrebujete računalnik in program, pa vam ne koristita bogve kaj, če ju ne znate uporabljati. Spoznavate torej procese in kako jih izvajati. Lahko jih spoznavate sami, se motite in padate, lahko pa se pustite podučiti in proces učenja na napakah precej preskočite. Izognete se torej »izumljanju tople vode«. Ne glede na to, pa morate »mojstrstvo« kasneje doseči sami, z uporabo, testiranjem, izkušnjami.

Področja, ki jih na ta način lahko osvojite, so predvsem tista, ki jih formalno izobraževanje ne ponuja oziroma na njih daje manj poudarka. To so prodaja, komunikacija, vodenje, obvladovanje sprememb, razni psihološki pristopi, kreativni marketing in še kaj. Sem spadajo tudi t.i. »new age« izobraževanja, kjer je poudarek na orodjih za obvladovanje sebe – in tukaj ima veliko ljudi največ možnosti za napredek. Teh znanj v formalnih šolah praktično ne dobimo.

In kdo ponuja taka izobraževanja?

Večinoma jih predavajo posamezniki, ki ta znanja uspešno uporabljajo že leta in lahko na podlagi svojih izkušenj drugim olajšajo dostop do njih in jim omogočijo hitrejšo aplikacijo v svoja delovna okolja in življenja. Več kot ima človek izkušenj, lažje vam lahko razloži »v čem je keč«, več primerov vam bo podal, lažje se boste našli. Ko je nekdo dober strokovnjak in tudi dober predavatelj.

Nekateri predavajo »samo« znanje, nekateri ponujajo tudi certifikate in potrdila. Potrdilo nujno ne pove dosti. Tudi vi si lahko izmislite »potrdilo o udeležbi na tečaju peke potice«, če bo le-to doseglo veljavo na trgu. Kljub temu pa nekatera potrdila tako veljavo že imajo in jih je vredno priložiti, ko iščete službo ali ko pridobivate nove posle.

Že malo obrabljen, a resničen rek Einsteina, pravi, da je »početi stvari na enak način in pričakovati drugačne rezultate, neumnost«. Znanje je edini način, da se res opolnomočite. Včasih je uspeh »v zvezdah« – že morate biti ob pravem času na pravem mestu, a večinoma je odvisen od marljivosti, vztrajnosti in seveda – znanja! Ga imate dovolj?

Piše: Gaber Marolt, NLP Center