Tako je svoj izziv predstavila – imenujmo jo – Maja. Povedala je, da že 11 let dela v prodaji, ves čas na istem delovnem mestu. Ko je govorila o svojem delu, sem v njenih očeh zaznala veselje in navdušenje, njena telesna govorica pa je izražala, da svoje delo obožuje. Nato pa je omenila svojo novo vodjo in njen izraz se je popolnoma spremenil, enako tudi njene besede in njeno počutje. Povedala je, da odkar so na oddelku dobili novo vodjo, ne shaja več – v službo prihaja živčna, moti jo, ker kar na lepem ničesar ne naredi več prav, prav tako ji vodja ne pove, kaj dela narobe, zato tega niti ne zna in ne more popraviti. Omeni še, da se v kolektivu nikoli niso prepirali, zdaj je ozračje napeto in ves čas samo čakajo, kdaj bo prišlo do konflikta.

Januarja je zaradi nevzdržnih razmer začela iskati novo službo, vendar nobenega razgovora ni izpeljala uspešno. Maja pove, da ko sedi pred potencialnim delodajalcem, iz sebe ne more spraviti niti enega stavka. Čeprav se doma pripravi, se stvar na razgovoru odvije popolnoma drugače. Pravi, da ji manjka samozavesti, da jo je strah, zaradi česar ”vedno zmrzne”.

Njen cilj: Želi biti samozavestna na razgovorih, saj je to način, da pride do službe, ki si jo želi.

Njen izziv zagotovo ni osamljen. In v času, ko statistike kažejo, da je sreča na strani iskalcev zaposlitve, je najbrž precej žalostno, da situacije v takšnem trenutku ne zmoreš izpeljati tako, kot si si jo zamislil.

Kaj gre narobe in kaj narediti, da se bo zgodba odvila pozitivno?

Maja je na coaching prišla zaradi pomanjkanja samozavesti na več razgovorih za službo.

Zame kot coachinjo je prvi korak pri reševanju izziva razumevanje situacije, kot jo zaznava klientka. Zato sem Maji zastavila strukturirana odprta vprašanja, saj sem želela pridobiti čim več informacij o njenih izkušnjah z razgovori: njen pogled, izkušnje, doživljanje, uvide, kaj si želi, kaj jo skrbi itd. Pri tem je ključnega pomena, da jo jezikovno vodim in spodbujam, da se osredotoči na svoje prodajne dosežke in prednosti, saj ji bo vse to pomagalo pri notranjem motiviranju in bolj samozavestnemu predstavljanju na naslednjem razgovoru. Identificiranje največjih prednosti, njeno zaznavanje močnih točk in usmerjeno definiranje cilja so tisti kriteriji, ki jih postaviva v ospredje. Nato poiščeva specifične primere iz preteklosti, ko je uspešno zastopala in predstavila svoje ideje, z NLP tehniko pa zrušiva še njeno prepričanje, da ”očitno nisem sposobna dobiti druge službe”. Z novim spodbujajočim prepričanjem pregledava lestvico njenih vrednot in skicirava predstavitev, ki jasno izraža to, kar si želi – samozavestno predstaviti svoje uspehe, izpostaviti svoje ključne prednosti (dosežki v prodaji, zadovoljstvo strank, osebno veselje pri zaključevanju poslov in prodaji) itd. Samozavest izpiliva z vizualizacijo pravega razgovora za službo, v katerega vključiva tudi vprašanja, ki so doslej vplivala na to, da je sredi razgovora ”zmrznila”. Z NLP tehniko se lotiva še strahu.

 

Rezultat:

Maja je na koncu coachinga povedala, da bo rezultat najinega sodelovanja sporočila čez teden dni, ko jo čaka razgovor.

Po dveh tednih se je javila z informacijo, da je bila sprejeta v nov krog. Trenutno čaka na odločitev, ali ji je uspelo tudi v najožjem izboru. Njeno veselje je nepopisno – njene besede so bile, da je bil tokratni razgovor drugačen. Da je prvič zares uživala, saj je bila sproščena in je komaj čakala, da pove, kar je imela pripravljeno. Ključno pa je bilo, da se je z bodočim delodajalcem pogovarjala tako, kot se sicer pogovarja s stranko: sproščeno, navdušeno, motivirano, z iskreno željo in jasnim ciljem.

 

Vseh tehnik, ki sem jih uporabila na coachingu, se učimo tudi na NLP Praktiku. Vse pa je super uporabljati tako doma kot v službi. Preverite, kdaj se družimo in izobražujemo, in se pridružite. TUKAJ izveste več!