Najprej vprašanje…Ko imate neko pomembno delo. Nekaj, kar morate res dobro narediti in končati v roku. Ključno za vaš preboj, za prihodnost vašega podjetja. Velik posel, priložnost za napredek. Saj so taki posli pravzaprav vsi…ali pač?

Kaj naredite takrat? Si prinesete mizo z laptopom na plažo in sredi napol golih teles, s chill out muziko in apperolom v roki z drugo spretno tipkate, daste kak high five ali kar objem kakemu srfarskemu prijatelju ali še bolje kaki bivši ljubezni, ki še vedno dobro izgleda, čeprav je minilo že tisoč let? Potem ošvrknete še gromozanski LCD ekran nad kafičem, da pogledate kam čez vikend. Več navdiha, več uspeha? Vse za kreativnost? Moram biti in, na tekočem?

Ne? Ni dobra ideja? Kako to? Saj je ja sliši ful žur?

Aha….razumem. Nič ne boste naredili. Preveč je pomembna stvar – to kar delate, nihče vas ne sme motiti? Vas dekoncentrira chill muzika, ali vas jezi srfarski frend, ki ima boljše six packe kot vi? Seveda…m/ž.

Tak podoben občutek imam, če pustim vsa push obvestila, da me kličejo in obveščajo, da me čaka to in ono obvestilo. Da me vabijo na FB, LinkedIN in še bolj pomembno, Instagram. Soseda kaže svoje nove obrvi in svak ima nove feldne na električnem golfu. Tega res ne smem nekomentirati…Tak občutek imam tudi, če imam odprtih več zavihkov, ki niso povezano z delom, ki ga delam. Tak občutek imam, ko je telefon na mizi zraven mene in vidim vsak blisk, ki se zgodi, če že sem mogoče izklopil zvonjenje, bog ne daj brnenje, da se slučajno ne zgodi, da ko pogledam v stran, da kaj izpustim. Takrat se počutim, da je moja storilnost blizu minimuma. Enako je, če petkrat na dan pogledam na banko, če je že kdo plačal. To nikogar ne spodbudi k dejanju samemu, žal.

Res je, eni dejansko telefonirate za svoj posel in odgovarjate mejle in  je vaš prihodek čisto zares odvisen od tega, ali uspete vse odgovoriti v naslednjih 20 minutah. Nekateri imate res čisto zares tako delo. A  ste k sreči precej redki v povprečju.

Moj nasvet? Work smart, play when done/on break. Najprej naredite kar je pomembno. Potem komunicirajte, se družabite, pojdite na chill na plažo s frendi. Instagram, FB, LinkedIN vse lahko sedaj pride na vrsto. Razen če seveda vse to gledate, ker ste zaposleni v digitalni agenciji ?. A tu je tanka linija, saj veste…. No, torej šele ko ste gotovi, delo na off, samo sprostitev in zabava. In potem, če vam je gušt in če znate seveda, pojdite sami na desko. Six packi nimajo veze, imajo veter v laseh in uživanje z naravnimi elementi. Voda, Sonce, veter.

Torej, ko želite kaj narediti, ostanite »notri«. V fokusu. Izklopite push obvestila, sploh ugasnite telefon. Na laptopu odprite samo tisto, kar je treba narediti. Ostalo zaprite. Nobenih obvestil, nobenih žvižgajočih in bliskajoči ikonic, ničesar ne klikajte, kar je s poti. Delajte samo tisto, kar delate. Tisto, kar ste rekli, da je pomembno, da je ključno za vaš posel, vaš prihodek, vašo prihodnost. In ko boste končali, se prav tako učinkovito zabavajte ali delajte nič. Stanujte. Potem pa, ko končate, se seveda lahko učinkovito posvetite ostalim stvarem, ki so še bolj zabavne kot vaše delo.

Uspešno želim vsem!

Gaber Marolt